Exposities

Zowel Guido van Driel als Milan Hulsing staan bekend om hun bijzondere graphic novels, waarin mysterieuze elementen worden gekoppeld aan eigenzinnige humor en sfeervol tekenwerk. In de dubbelexpo Schaduw over Holland tonen beiden werken uit hun meest recente boeken.
Van Driels tweeluik In Hollandia Suburbia laat zich het beste omschrijven als David Lynch in een Hollandse vinexwijk; achter de façade van burgerlijkheid spelen zich merkwaardige taferelen af, terwijl ook het luchtruim niet veilig blijkt. Van Driel is ook filmregisseur, en dat is te zien.
Ook Hulsing is geen onbekende met cinema: van de auteur van onder meer De smokkelaar en Spaans rood verschijnt tijdens de Stripdagen de fraaie bundel Donker en onnatuurlijk. Daarin staan portretten en illustraties voor genrefilmtijdschrift Schokkend Nieuws, vrij werk en materiaal uit zijn animatiefilm Magic Show (op dvd bij het boek gevoegd). De film is, naast een mooie selectie werk uit de nieuwe bundel, doorlopend op de expo te zien.
De expositie is te bezoeken van 3 juni tot en met 12 juni op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 13 uur tot 18 uur. Gratis toegang.
Feestelijke opening zaterdag 4 juni om 16 uur.
Volgende
Reichweite der Kunst im Gemund
Eén van de meest spraakmakende kunstenaars van Haarlem, Piet Zwaanwijk, is tijdens de Haarlemse Kunstlijn met een solo-expositie in Galerie Gemund te zien. In zijn werk combineert Piet absurditeit met een realistische schildertechniek en een flinke dosis humor. Naast schilderijen zijn er ook verschillende objecten te bewonderen in Galerie Gemund.
Nadat we ons langdurig hebben moeten beperken is het nu weer tijd voor kunst. Kunst biedt ons vaak een ander perspectief soms provocerend soms ontroerend of vermakend.
De expositie wordt geopend op 6 november om 16 uur, door Steef De Jong, theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar.
Bezoek de Kunstlijn Haarlem en vergroot uw eigen bereik en perspectief.
Volgende Vorige
Schokkend Nieuws in Galerie Gemund.
In samenwerking met filmmagazine Schokkend Nieuws wordt voor de Stripdagen Haarlem 2018 in Galerie gemund een bijzondere expositie ingericht.
Schokkend Nieuws, de autoriteit op het gebied van horror- sciencefiction- fantasy- en cultfilms, is in de loop van jaren door kunstenaars voorzien van memorabele covers en illustraties geinspireerd op deze genrefilms. Deze originele kunstwerken worden in Galerie Gemund getoond. Het geheel van de expositie sluit naadloos aan bij het thema van de Haarlemse Stripdagen 2018: De maakbare mens - 200 jaar Frankestein.
Er is veel te bewonderen tijdens deze expositie zoals originele tekeningen, sculpturen, een Frankestein filmcompiliatie, magazines van Schokkend Nieuws en diverse prints. Deelnemende kunstenaars zijn ondermeer Erik Kriek, Milan Hulsing, Gwen Stok, Gees Voorhees, Bart Sparnaaij en Charles Guthrie.
De expositie wordt 26 mei om 16 uur geopend, in aanwezigheid van de kunstenaars en de Schokkend Nieuws redactie!
Volgende Vorige
Expositie "Hidden" met Jasmine de Vries
Het thema van deze expositie is het tegenovergestelde van zichtbaarheid namelijk “Hidden” in de betekenis van verborgen of undercover. Jarenlang is de “ware” Jasmine de Vries verborgen gebleven voor de buitenwacht. Geboren in het verkeerde lichaam; tien jaar geleden veranderde ze van geslacht. Nu is zij niet langer undercover. In deze expositie toont zij foto’s van zich zelf in filmische beelden. Dit is een expositie met een boodschap: iedereen mag altijd zich zelf zijn, zichtbaar zijn zoals je werkelijk wilt zijn.”
De expositie wordt zaterdag 4 november om 16.00 uur geopend, iedereen is hierbij van harte welkom. De expositie is te bezoeken op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur van 4 november tot en met 29 november. Locatie in het centrum van Haarlem, Kleine Houtstraat 48.
Volgende Vorige
DIMENSIES
Galerie Gemund heeft met de expositie “DIMENSIES” een spannende combinatie van zeer verschillende kunststijlen. Jolanda Prinsen en Kuno Grommers laten op eigen wijze zien hoe zij invulling geven aan “Dimensies”.
Jolanda Prinsen
Jolanda werkt al meer dan 50 jaar met klei, glas, steen, vezels, textiel, voedsel, afdrukken, schilderijen en foto's. In haar gehele oeuvre is de vindingrijkheid in materiaalkeuze en technieken zichtbaar. Dat alles niet tegelijkertijd maar in fases. En altijd eerst de inhoud en dan pas de vorm, die zodoende ontstaat. Alleen dat wat niet in 3 dimensie kan worden gevat, zoals de hemel, de tijd en de ruimte komt op het platte vlak terecht.”
Kuno Grommers
Zijn oeuvre bestaat uit geënsceneerde fotografie, foto’s van geometrische vormen in een ruimtelijke installatie. Eén belangrijk thema's in zijn werk is het standpunt van de waarneming. Door perspectivische correcties toe te passen wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet. Kuno:"Mijn foto's zijn kunst die de werkelijkheid imiteert, echter het is de –fotografische- werkelijkheid die de kunst imiteert.”
Opening
De expositie wordt zaterdag 10 juni geopend. Daarna is de expositie iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tot en met 9 juli. Openingstijden van 13 tot 18 uur.
Volgende Vorige
Een blik achter de façade
Er gaat zoveel schuil achter de façade van het alledaagse. Een verborgen wereld van fantasieën, verlangens en angsten.
Fotografen Monika Nooren en Diederick Habermehl onderzoeken deze wereld, elk op hun eigen wijze.
Monika Nooren reconstrueert haar familiegeschiedenis. Een visueel verhaal, rijk aan symboliek. Over complexe relaties, façades en wat daarachter verscholen gaat.
Het werk van Diederick Habermehl omvat een onderzoek naar de wereld tussen slapen en waken. De diepere lagen van de menselijke geest; veelal vreemd, vervormd en abstract. In zijn gelaagde beelden wil Diederick de kijker prikkelen; uitnodigen om mee te gaan in die andere dimensie.
De expositie wordt zaterdag 18 februari om 4 uur geopend onder het genot van een hapje en drankje. Daarna is de expositie iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tot en met 19 maart. Openingstijden van 13 tot 18 uur.
Volgende Vorige
Expositie "The Transient"
Galerie Gemund heeft twee alumni van de Fotoacademie Amsterdam uitgenodigd te exposeren. Beide exposanten tonen werk dat raakt aan de vergankelijkheid, alles dat voorbijgaat, the Transient.
Brett Meredith
Voor deze expositie heeft Brett, Zuid-Afrikaan, werk geselecteerd dat geïnspireerd is op de toenemende relatie tussen de mens en de moderne digitale technologie.Wat voor invloed heeft dit op ons bestaan, nu en in de toekomst? In Brett's werk is de mens afgebeeld in de vorm van anonieme mannelijke figuren. Hoewel deze figuren iets organisch en oers over hen hebben, zijn zij gelijktijdig synthetisch en gemaakt. Dit weerspiegelt Brett’s fascinatie met de biologische mens die zich in toenemende mate in een digitale wereld bevind
Anna Witkowska
Anna Witkowska, is eerst aan de kunstacademie in Wroclaw afgestudeerd voordat zij ging studeren bij de Fotoacademie.
In haar werk toont Anna haar fascinatie voor tijd en ruimte in verschillende vormen: van stille beelden en sequencies tot bewegend beeld. Hiermee laat zij zien hoe de grenzen tussen het verleden, het heden en de toekomst verdwijnen. In geënsceneerde fotografie en film onderzoekt zij hoe ruimte, locatie, tijd,geluid, en licht zich verhouden tot elkaar en tot haarzelf.
De expositie begint 4 november tijdens het kunstlijn weekend in Haarlem en duurt tot 19 december.
Volgende Vorige
Expositie "Captured Emotions" van Rob de Heer
Veelzijdig kunstenaar Rob de Heer exposeert in Galerie Gemund met fotografisch werk en digitale kunst. Rob creëert zijn eigen magische wereld gebaseerd op fantasie en herinneringen.
Het werk van Rob de Heer heeft een tijdloze schoonheid en een zeer herkenbare eigen identiteit.
Deze expositie is te zien van 2 september tot en met 2 oktober
Volgende Vorige
Expositie "Never Surrender" van Bill Hauser
Bill Hauser ging naar The Kubert School, de Amerikaanse Universiteit voor Comic Artists. Zijn tekenstijl wordt vergeleken met Jack Davies van Mad Magazine en Bernie Wrightson van Swamp Thing/DC Comics. Één van zijn handelsmerken is zijn bijzondere ‘inktwerk’ – zijn pennestreek wordt alom geprezen.
Exclusief voor Haarlem heeft Bill Hauser, in zijn stijl, Kenau Simons Hasselaer uitgebeeld naar een bekend schilderij van Kenau uit de 19de eeuw. Deze illustratie van Kenau geeft de naam aan deze expositie "Never Surrender".
Bill Hauser (1974, St. Paul, Minnesota, USA) haalt zijn inspiratie uit de populaire Amerikaanse horror comics uit de jaren ’40 en ’50, met klassiekers als Tales from the Crypt, Creepy en Eerie. Hij blaast dit genre nieuw leven in en geeft er een eigentijdse draai aan. Hauser werkt veel in het metal- en undergroundcircuit, met eigen comics, T-shirt-designs en de hoezen voor lp's, cd's en 7"s. Voor Ozzy Osborn en zijn Ozzfest mocht hij het befaamde glas-in-lood T-shirt maken. In Amerika is hij inmiddels geliefd onder verzamelaars en vaste gast op de jaarlijkse San Diego Comic Con. Nu voor het eerst te zien in Europa, tijdens de Haarlemse stripdagen bij Galerie Gemund!
Volgende Vorige
Expositie "The Tattooed Flower" van Kelly Jang
De Koreaanse kunstenares Kyoung Yeon (Kelly) Jang exposeert van 6 mei tot en met 22 mei met verschillende kunstdisciplines in Galerie Gemund.
Kelly Jang houdt zich bezig met thema’s over de vergankelijkheid van schoonheid en leven. De stijlvorm die Jang als uitgangspunt hanteert is een traditioneel geschilderd stilleven waaraan andere media zoals fotografie en sculptuur wordt toegevoegd.
Het thema van deze expositie is genoemd naar een werk van Jang met als titel de getatoeëerde bloem. Dit werk verwijst naar de paradox die de getatoeëerde bloem verbeeld. Namelijk een eeuwig durende belofte, de tattoo, op een bloem met een beperkte houdbaarheid.
Volgende Vorige
Expositie "Het Gebaar" van José Krijnen tijdens de Haarlemse Lente
José Krijnen is gefascineerd door het gebaar. Het menselijk gebaar is een dubbelzinnig fenomeen, zowel tijdloos als vluchtig cultureel bepaald maar ook universeel (Francis Bacon 1561 – 1626).
In de kunstgeschiedenis zijn gebaren altijd en overal aanwezig. Gebaren zijn mooi en bizar en vol of leeg van betekenis.
José Krijnen creëert een eigen gebarentaal door het schilderen van gebarende mensen in landschap vol patronen en structuren en met fijn uitgewerkte stofuitdrukkingen.
Volgende Vorige
Expositie "Onrust en Schoonheid" van Rutger van der Tas en Patrick Visser
Thema "Onrust en Schoonheid" in Galerie Gemund van 30 oktober tot en met 13 december 2015.
Schilderijen van Rutger van der Tas, “Psychisch realisme”.
Rutger van der Tas heeft dit jaar de Vincent van Gogh prijs gewonnen met een schilderij van Vincent van Gogh. Veelzeggend hierbij, de gerenommeerde jury was unaniem in haar keuze uit 3700 werken.De stijlvorm die Rutger van der Tas hanteert is consequent en door hem vernoemt “psychisch realisme”. Het verbeeld het leven waarin pijn en schoonheid samengaan.
Stalen objecten van Patrick Visser
De stalen objecten van Patrick Visser beelden dieren uit van de lagere orden in de hierarchie van het dierenrijk. Daarentegen is de waarneembare schoonheid van deze “lagere diervormen” soms groots. De methodiek die Patrick Visser toepast bij het maakproces is uniek, rechtstreeks zet hij zijn eigen visualisatie, zonder ontwerp vooraf, om in een constructie van staal.
Volgende Vorige
Haarlem in Klare Lijn expositie Eric Coolen
Expositie van Eric Coolen (Haarlem, 1965) in Galerie Gemund.
De Haarlemse illustrator Eric Coolen exposeert van 5 september februari tot en met 7 oktober met piëzografieën van de Haarlemse binnenstad. De rake contouren en scherpe vormen van Haarlemse panorama’s zijn impressies van Haarlem bij dag en nacht.
De stijlvorm die Eric als illustrator hanteert is de Klare Lijn. De tekenstijl die algemeen bekend is geworden door Hergé (Kuifje). Deze expositie toont een bijzondere blik op Haarlem door een echte Haarlemmer, Eric Coolen. Enkele werken werden speciaal voor deze gelegenheid door de eigenaren in bruikleen gegeven en zijn nooit eerder tijdens exposities getoond.
Eric Coolen is niet alleen zeer actief en veelzijdig als illustrator, vormgever beeldhouwer, schilder en muzikant maar ook een succesvol kunstenaar, getuige de kunst en cultuur-publieksprijs “De Olifant” in 2013.
Op de expositie zijn niet alleen illustraties van Eric te zien maar ook, een designstoel van Paul van Zijp, enkele bronzen beeldjes van Hannie Coolen en de door Michaëla J. Bijlsma vervaardigde Haarlemse Nachtjas.
Vorige